Ιστορικό Σχολείου

Το πρώτο βιβλίο πράξεων του συλλόγου του σχολείου μας το 1961

Το 1ο Γενικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων δραστηριοποιείται στον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού σχεδόν από την δημιουργία του συμμετέχοντας σε διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις και διοργανώνοντας παρουσιάσεις για να τιμήσει γεγονότα άξια σημασίας και μνήμης. Αλησμόνητες είναι για όλους, όσοι υπήρξαν μαθητές του – κορίτσια και αγόρια – οι λαμπρές γιορτές στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου με φόντο την βαριά βυσσινί βελούδινη κουρτίνα. Τα νεώτερα χρόνια κάθε εορταστική εκδήλωση έφερε τη σφραγίδα του τότε υποδιευθυντή του σχολείου κ. Θαλασσινός Θαλασσινός, που συντόνιζε την χορωδία του σχολείου προσθέτοντας μια συναισθηματική και συγκινησιακή φόρτιση στην κάθε εορταζόμενη επέτειο.

Ειδκότερα από τα μέσα της δεκαετία ς του 1990 άρχισαν πιο συστηματικές και οργανωμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Για πρώτη φορά το σχολείο το 1996 έλαβε μέρος σε Θεατρικούς αγώνες με το έργο του Ανδρέα Κασσέτα Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ και απέσπασε από την κριτική επιτροπή τιμητικό έπαινο. Την ίδια εποχή παρουσιάστηκε με αφορμή την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή εορτή με παράλληλο αφιέρωμα και στον τότε πρόσφατα θανόντα Οδυσσέα Ελύτη, ενώ ήταν πολύ συγκινησιακά φορτισμένο και ιδιαίτερα επιτυχημένο το αφιέρωμα την 1η Απριλίου προς τιμήν της Κύπρου και την επιτυχή έκβαση του κυπριακού αγώνα.

Λίγα Χρόνια αργότερα, τη σχολική χρονιά 2004-2005 το 1ο Γενικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων οργάνωσε και παρουσίασε στην αίθουσα του φιλολογικού συλλόγου ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ με ιδιαίτερη αναφορά – φιλολογικό μνημόσυνο στον Λευκαδίτη φιλόλογο και ποιητή ΝΙΚΟΛΑΟ ΚΑΡΥΔΗ, για πολλά χρόνια καθηγητή και διευθυντή του σχολείου , του οποίου ποιήματα μελοποιημένα από τον Θαλασσινό Θαλασσινό, τότε υποδιευθυντή του σχολείου αποδόθηκαν από την χορωδία του σχολείου.

Τη σχολική χρονιά 2005-2006 το σχολείο παρουσίασε στην αίθουσα του φιλολογικού συλλόγου ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ το πολιτιστικό του πρόγραμμα με τίτλο ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ ΚΑΙ Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ-παραλλαγές μιας παραλογής. Η πολιτιστική ομάδα του σχολείου μελέτησε βαθιά και διεξοδικά το γεφύρι της ¨Αρτας και τους θρύλους που το συνοδεύουν, η χορωδία του σχολείου υπο την διεύθυνση του Θ.Θαλασσινού απέδωσε μελωδικά 11 παραλλαγές της γνωστής παραλογής, το σύνολο των παιδιών της ομάδας.